2010

Gemeente Sittard-Geleen wint Stimuleringsprijs Alfabetisering

ROERMOND – De gemeente Sittard-Geleen heeft tijdens de Limburgse Deelnemersdag Alfabetisering op 19 juni 2010 in Roermond de Stimuleringsprijs Alfabetisering 2010 gewonnen.
In een nek-aan-nekrace met concurrent  en buurgemeente Stein haalde Sittard-Geleen nét iets meer stemmen: 78 tegen 70 voor Stein. Namens de winnaar van 2009 reikte wethouder Karin Peters van Mook en Middelaar de prijs van de Hoensbroekse kunstenares Jenny Roost uit aan beleidsmedewerker Jos Roes van Sittard-Geleen.

 
Kunstwerk   “ Ervaren ”

Materiaal: gepatineerd koper, cold ceramics
( koud keramiek),

bladgoud.
Hoogte  :  17 cm
Breedte :  28 cm
Diepte   :  28 cm

unica

 

ABC--Doen en Ervaren.
Daar zit dus muziek in, het thema van deze dag.
Met een knipoog naar de letters die muziek mogelijk maken.
Zo ook de letter E.  
E-mineur en E-majeur.
Zonder deze noot is muziek niet in harmonie. Een muziekbalk moet gelezen worden, maar muziek luisteren en beluisteren, ervaar je.

2 totaal verschillende dingen.

 

Ervaren …zo heet deze trofee.

Bij het zien ervan wordt duidelijk dat deze kunst-E tot handvat gesmeed is. Een E die je kunt aanraken en aanpakken. Totaal anders dan de elektronische E (E-mail en internet) die hij ook vertegenwoordigt. Die kun je niet aanraken en voelen. Die moet je lezen en begrijpen. Het verstand moet gebruikt worden. Maar hier is een E, die.. als je hem aanpakt en optilt, een wereld tevoorschijn brengt waar je hart een slag van overslaat. Het lijkt net een schelp/oester, je verwacht   een parel maar er zit iets anders in om ontdekt te worden!


Zou het te ver gaan om dit te vergelijken met de ABC stichting? maar toch…..……je doet en ervaart…

Wat doet het met je om met taal te stoeien? Met al je gevoelens er mee bezig te zijn. Je ondervindt telkens weer wat anders……niet alles is wat het lijkt. Zo is dat ook als taal kunst wordt, dan ontbreekt de taal-inhoud. Die is dan vervangen door een andere inhoud. De E als letter heeft een ander doel gekregen.

Kunst moet het hebben van emoties en laat die op het verstand voorgaan.
Of het laat het verstand zelfs ongebruikt. Kunst hoeft niet begrepen te worden.
Ervaar het.


Limburgse Koorprijs voor Guido Grond

Op zaterdag 13 maart jl. reikte Hans Braun, voorzitter van de stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties Limburg (VNK-Limburg), voor de tweede keer op rij de Limburgse Koorprijs uit. De prijs ging naar Guido Grond, die gedurende 40 jaar een belangrijke rol heeft gespeeld in de kerkmuzikale wereld en een constructieve bijdrage heeft geleverd aan o.a. de activiteiten van de VNK-Limburg, de koepelorganisatie voor de koren in Limburg.


Guido Grond is tot op de dag van
vandaag vicevoorzitter van de
Sint-Gregoriusvereniging Limburg, de koepelorganisatie van Limburgse kerkkoren. Van de 1.000 koren in de provincie zijn zo’n 400 koren aan een parochiegemeenschap verbonden.
Grond was en is de motor achter het verenigingsblad Koorgeleide, de koreninstructieavonden, de repertoirevernieuwing en vele andere activiteiten.  

 

De VNK-Limburg heeft de Limburgse Koorprijs enige jaren geleden ingesteld in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg.
De prijs, een beeld van kunstenares Jenny Roost, is bedoeld voor personen die zich in de meest brede zin van het woord verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van de koormuziek in Limburg.